Mta-türk videolar için tıklayınız.

Soru 1: Hadis neye nedir?

Cevap: Resulullah’ınsav söyledikleri, yaptıkları ve O’nun halleri ile ilgili sözlü rivayetlerine hadis denir.

Soru 2: Kütüp-i Sitte hakkında kısaca bilgi veriniz.

Cevap: Hadislerin sahih olması itibariyle, muhaddisler aşağıdaki altı hadis kitabının diğerlerine göre daha muteber ve güvenilir olduğuna karar vermişlerdir. Bu altı sahih kitaba “Siha Sitta” veya “Kütüb-i Sitte” denir. Bu altı kitap derecelerine göre şöyle tertip edilmişlerdir:

Sıra No

Kitabın ismi

Yazarı

Yazarın yaşadığı yıllar

1

Sahih Buhari

Hz. İmam Muhammed bin İsmail Buharira

Hicri 194-256

2

Sahih Müslim

Hz. İmam Müslim bin Haccacra

Hicri 209-261

3

Camii Tirmizi

Hz. İmam Ebu İsa Muhammed bin İsa Tirmizira

Hicri 204-279

4

Sünen Ebu Davut

Hz. İmam Ebu Davud Süleyman bin Eş’asra

Hicri 202-275

5

Sünen Nesai

Hz. İmam Hafiz Ahmed bin Şuayp an Nesaira

Hicri 215-306

6

Sünen İbni Mace

Hz. İmam Ebu Abdullah Muhammed bin Yezid İbni Mace Kazvinira

Hicri 209-275

Soru 3: Ençok hangi sahabi (erkek sahabeler) ve sahabiyyalar (hanım sahabeler) hadis rivayet etmişlerdir?

Cevap: Hz Hureyrera ve Hz Ayşera

Soru 4: Resulullahsav’ın ümmeti Muhammed içinde her yüzyılda bir müceddid geleceği haberini içeren bir hadisini söyleyebilir misiniz?

Cevap:

"Şüphesiz ki, Allah her yüzyılın başında bu ümmete dinî işlerini yenileyecek bir müceddid gönderecektir" [1]

SORU 5: Nübüvvetin mümkün olduğuna dair herhangi bir hadis söyleyiniz.

Cevap:

“Eğer o (yani Hz. Resulüllah’ınsav oğlu İbrahimas) yaşasaydı mutlaka doğru peygamber olurdu.”[2]

SORU 6: Hz. Resulüllahsav Hz. İsa’nınas ne kadar yaşadığını söyledi?

Cevap:

“Meryemoğlu İsa 120 yaşına kadar yaşadı.”[3]

SORU 7: Hadis’te Mesih-i Musevî ve Mesih-i Muhammedi’nin siması nasıl anlatılmıştır?

Cevap: Mesih-i Musevînin teni al, saçları kıvırcık ve göğsü geniştir. Mesih-i Muhammedi’nin ise teni esmer ve güzel, saçları düz ve uzun olarak beyan edilmiştir.[4]

SORU 8: Mesih ve Mehdi’nin bir tek kişi olduğunu beyan eden hadisi söyleyiniz.

Cevap:

“İsa’dan başka bir mehdi yoktur.”[5]

SORU 9: Hz. Resulüllah’ınsav, Mehdiye selamımı iletiniz emri hangi hadiste beyan edilmiştir?

Cevap:

“İyi dinleyiniz! Kim onunla görüşürse benim selamımı iletsin.”[6]

SORU 10: Vadedilen Mesih’in Farisi bir sülaleden olacağı hangi hadiste beyan edilmiştir?

Cevap:

“Eğer iman Süreyya’ya çıkarsa bunlardan (Farisilerden) bir adam onu elde edecektir.”[7]

SORU 11: Hadiste Vadedilen Mesihin hangi işlerle görevlendirildiğinden bahsedilmektedir?

Cevap:

  • Haçı kırmak,
  • Domuzu öldürmek,
  • İslam’ı galip kılmak,
  • İslam dinini canlandırmak,
  • Şeriatı ikame etmek,
  • Tüm iç ve dış ihtilaflar için adil bir hakem olmak,
  • Kaybolmuş imanı dünyaya geri getirmek,
  • Bol bol (manevî) mal dağıtmak.

SORU 12: Mescide girerken ve çıkarken hangi dualar okunmalıdır?

Cevap:

Mescide girerken okunacak dua:

“Allah’ıncc adıyla (camiye giriyorum). Allah’ıncc resulüne salât ve selam olsun. Ey Allahım! Benim günahlarımı bağışla ve bana rahmet kapılarını aç.”

Mescitten çıkarken de aynı dua okumalıyız. Sadece “ebvabe rahmetike” yerine “ebvabe fazlıke” okunacaktır. Bunun anlamı, “Bana fazıl kapılarını aç” demektir.

SORU 13: Fıkhın dört temel kaynağını söyleyiniz.

Cevap:

  1. Kuran-ı Kerim
  2. Sünnet ve hadis
  3. İcma
  4. Kıyas

SORU 14: Sünnet neye denir?

Cevap: Hz. Resulüllahsav fiilen yaptıkları ve davranış tarzına sünnet denir.

 


[1] Sünen Ebu Davut, Kitabü’l Melahim, Cilt 2, Sayfa 241, Matba Müçtebai Basımevi, Delhi

[2] İbni Mace, Cilt 1, Kitabü’l Cenaiz

[3] Kenzü’l Ümmal, Cilt 2, sayfa 160

[4] Sahih-i Buhari, cilt 2, Kitap Bet’ul Halk, sayfa 165, Mısır

[5] İbni Mace, Kitabü’l Fiten, Şiddetü’z Zaman

[6] Taberanî, El-evset vessağır

[7] Buhari, Kitabü’t Tefsir


Newer news items:
Older news items:

Sosyal Medyamız

Ahmediyet'e Davet

Multimedya

Dergimiz 20 sayısı

Müslümanlar için Ahmediye Cemaati'nin fedakarlıkları

Kur'an Meali

Cemaatimiz tarafından hazırlanan İkinci Kuran Mealimiz Yayında

Her Sureden önce açıklaması, Arapçası ve Türkçesi aynı hizada, Geniş indeks, Geniş Dipnotlar

Kitap

Downloads: 436

Ahmediler biat şartlarını kabul ederek cemaate katılırlar. Peki bu 10 biat şartı aslında nedir? Bilmeden bu şartlara uymak mümkünde de...

Video

Ses-mp3

Namaz Vakitleri

Bölge :

Üyelere Özel Hediye Kitap

Duyurular

Bu gece özellikle dünyanın batısı, dansla meşgulken, alkol tüketirken ve heyecanlanırken, biz yeni yılda O’nun emirlerine itaat duygusunu koruyarak, inancımızı geliştireceğize ve bütün davranışlarımızı Allah’ın emirleri doğrultusunda şekillendireceğimize, Allah’ın huzurunda söz vermeliyiz.

Allah’ın varlığı konusunu bir tarafa koyarsak, Kurtuluş sorusu belki de üzerinde durulması gereken en önemli konudur. Gerçek Kurtuluş nedir? İlahi Adalet ile birlikte orijinal günah ve reenkarnasyon kavramı gibi yanılgılar doğuran keyfi tanımları nedeniyle “Kurtuluş” konusu karışık bir hal aldı ve önemi anlaşılamadı. Öte yandan İslam, konu hakkında aslında tutarlı ve rasyonel bir anlayış sunuyor. Diğer taraftan günümüz dünyasında karşılaşılan sorunlara yer veren:

-          Dünyevi sıkıntılardan necat mümkün müdür?

-          İbtila ve azabın farkınedir?

-          Günahtan tamamen kurtulmak; necat bulmak mümkün müdür?

-          Günaha olan meyilden kurtulmak mümkün müdür?

-          Necata doğru ilerliyor olmanın belirtileri nelerdir?

Sorularına da bu kitabımızda cevap bulacaksınız.

 

Kitap için tıklayın

Namaza yeni başlayacaksanız, veya zaten kılıyorsanız,

bilmeniz gerekenleri bulacağınız bölümümüz açıldı.

TIKLAYIN...

Bu kitap, manevi arayış içindekiler için ilmi gerçekleri çok pratik ve herkesin anlayabileceği bir dille anlatan ve manevi yolculuğunuza rehberlik vasfı olan bir kitaptır. Ahmediye Cemaati’nin İkinci Halifesi olan kitabın sahibi Hz. Mirza Beşiruddin Mahmud Ahmed, kitabında konunun ehemniyetini şu sözlerle dile getirmiştir:

“Bu öyle bir konudur ki her insanın aklına gelir, kalbini gıdıklar. Birçok insan bunu bana sormuş ve varsa bir reçete talep etmiştir. Soru şudur;

“İnsan hangi yöntemlerle kötülükten arınabilir, iyilikleri cezp edebilir? “

Genellikle verilen cevap. “İyilik yap işte, kötülüklerden de sakın” şeklindedir. Ama herkesin çok iyi bildiği gibi birçok insan “biz Kûr’ân-ı Kerîm’i okuduk, hadis kitaplarını ezberledik, Vâdedilen Mesih’in yazdığı kitapları da okuduk ama tam olarak günahtan arınmış, iyilikleri cezp etmiş sayılamayız. Şimdi söyleyin; bizim ilacımız nedir?” diyorlar.”

Umarız manevi yolculuğunuzda yolunuzu aydınlatmaya vesile olur.

Kitap için tıklayın

Bir sonraki yemeğin nereden geleceğini 1 milyar kişi bugün merak ediyor, hatta güvenli içme suyu, uygun barınak, tıbbi yardımı da. 1 milyar kişi herhangi bir umut olmadan mücadele ederek bekliyor. Humanity First Yoksul insanların yoksulluğunu azaltmak için Afrika, Asya ve Latin Amerika bölgelerinde genelinde çalışıyor. Bu ay, yardımına ihtiyacım var, diyor...

Haydi yardım elini uzatın:

Fazal Ahmad is fundraising on JustGiving for Humanity First

 

Berakat-üd Dua

Yazan: Mirza Gulam Ahmed

Aligarh Müslim Üniversitesi’nin kurucusu Sir Seyyid Ahmed Han, Hindistan’daki Müslümanların çok önemli bir lideriydi. O, yeryüzünde meydana gelen her olayın kaza ve kadere tabi olarak gerçekleştiğine inanmaktaydı. Başka bir ifadeyle onun düşüncesine göre; Yüce Allahccher şeyi önceden tayin ettiği için, dua eden bir kimse, ettiği duanın sevabını ancak ahiret yaşamında bulacaktır ve dua vasıtasıyla bu dünyada bir değişiklik yaratmak mümkün değildir.

Berekâtü’d Dua, Müslüman Ahmediye Cemaatinin kurucusu Vadedilen Mesih ve Mehdi Hz. Mirza Gulam Ahmed Kadiyani’ninas, Sir Seyyid Ahmed Han’ın yukarıda beyan edilen inancını reddetmek üzere kaleme aldığı eseridir. Eser ilk olarak Kadiyan’da bulunan Riyaz-ı Hind Matbaasında, Hicri 1310 senesinin mübarek Ramazan ayında yayınlanmıştır. Kitap için tıklayın...


Namaz

Namaz nedir?

·     Namaz, bir kimsenin ihtiyaçlarını gidermesi için, tevazu ve acz ile Allah'ıncc huzurunda, O'na boyun eğmesidir.

·     Namaz,  Allah'acc karşı duyulan aşk, O'nun korkusu keza kalbin onun zikri ile meşguliyetidir.

·     Namaz bir insanın, O olmadan gerçekten hayat bulamayacağı ve de emniyet ile mutluluk yollarına erişemeyeceği, yüce şanlı Rabbinecc hitaben yalvarışıdır.

·     Namaz en yüce düzeyde bir ibadettir.

·     Namaz sadece bedeni bir durum ve hareket değildir. Farklı namaz hareketleri saygı, tevazu ve aczin göstergeleridir.

·     Namaz, günahtan uzaklaşmanın bir aracıdır. Hiçbir yol insanı, namazdaki kadar Allah'acc yakın kılmaz.

·     Namaz, ibadette bulunan bir kimsenin takvasının etkin bir ölçütüdür.

·     Yüce Allah'ıncc  lütfu ancak namaz yoluyla elde edilir. Kitap için tıklayın...

Suriye'ye Humanity First ile yardım ulaştırın

Humanity First Web sayfası için tıklayın.

Galerimiz Resimler