Çalışkanlığın ne olduğunu biliyor musunuz? Günde enaz onüç ondört saat iş yapacak kadar çalışmalısınız. Doğruyu söylemeyi bilir misiniz? O kadar ki hiçbir durumda yalan konuşmayın. En samimi dostunuz ve yakınınız dahi sizin yanınızda yalan söylemeye cesaret edemesin. Hatta birisi karşınıza çıkıp, yalan yanlış bir hikâyesini anlattığında, yalana olan nefretinizi göstermekten kendinizi alamayacak kadar doğruluğa düşkün olun.
Sahte onur ve saygı duygularından arınmış mısınız? Sokakları süpürebilir misiniz? Caddelerde hamallık yapabilir misiniz? Gece boyunca uyanık durabilir misiniz?
İtikâf yapabilir misiniz? Yani;
Günlerce aynı yerde durabilir misiniz?
Saatlerce oturup zikredebilir misiniz?
Saatlerce ve günlerce hiç kimseyle konuşma-dan durabilir misiniz?
Cebinizde bir kuruş olmadan, tek başınıza yükünüzü taşıyıp, düşmanlar, muhalifler, yabancılar ve tanımadığınız insanlar arasında, günlerce, haftalarca hatta aylarca yolculuk yapabilir misiniz?
Siz, bazı insanların yenilmez olduğuna inanır mısınız? Öyle ki onlar yenilgi kelimesini duy-maktan dahi hoşlanmazlar. Dağları delmeye ve nehirlerin yönünü değiştirmeye hazırdırlar. Acaba sizler de bu fedakarlığa hazır mısınız?
Herkes hayır derken sizde evet deme cesareti var mı? Etrafınızdaki herkes dalga geçerken siz ciddiyetinizi koruyabilir misiniz? İnsanlar peşinizden koşup, “dur seni döveceğiz” dediğinde, adımlarınız hızlanacağına, durup, başınızı eğip, “gel istediğini yap,” diyebilir misiniz? İnsanlar yalan söyledikleri için siz onlara uymayacak, ama doğruluğunuzla herkesi ikna edecek kadar cesaretli misiniz?
Ben çalıştım, ancak Allah bana başarı nasip etmedi demeyip, tersine başarısızlığın nedeni benim hatamdır diye düşünenlerden misiniz? Başarı, her çalışanın nasibi olup, başarısızlık ise tembellerin kaderidir, diye inanmalısınız.
Eğer sizde bu vasıflar bulunuyorsa, o zaman siz iyi bir mübelliğ ve iş adamı olma özelliğine sahipsiniz demektir. Allah’ın bir kulu uzun zamandan beri sizi arıyor, siz neredesiniz?
Ey Ahmedi genç! Böyle birisini eyaletinde, şehrinde, mahallende, evinde ve kalbinde ara.
Halifetü’l Mesih II, Hz. Muslih Mevud Mirza Beşiruddin Mahmud Ahmed ra