Eğer birisi namazda bir hata yaparsa; mesela rekâtları sayısına göre tam olarak kılıp kılmadığı konusunda şüpheye düşerse, böyle bir hata neticesinde onun namazının geçerliliği etkilenmiş olacaktır. Onun için böyle bir hata yapmış olan birisinin iki sehiv secdesi yapması gerekir.
Namazda hata yapmış olan birisi Kade-i Ahirede teşehhüd, salavat ve diğer duaları okuduktan sonraselam vermeden önce sehiv secdeleri yapar. Böylece Allah-u Ekber dedikten sonra bu secdeler edilir. Her secdede üçer defa “Sübhane rabbiyel âlâ” dendikten sonra tekrar Allahü Ekber denir ve tekrar “Kade” durumuna geçilir. Daha sonra yüz sağa ve sola çevrilir ve selam verilerek namaz tamamlanır.
Eğer bir imam sehiv secdelerini gerektiren bir hata işlerse, arkasındaki cemaat de “sehiv secdeleri” yapacaktır. Ancak eğer bir imamın arkasındaki cemaat arasından birisi kendi başına bir hata işlerse onun sehiv secdesi yapmasına gerek yoktur.
Eğer kaç rekat kılındığı konusunda şüphe edilirse, bu durumda şüphe edilen sayılar arasından eksik olan tercih edilir. Mesela eğer üç rekat mı yoksa dört rekat mı kılındığı konusunda şüphe edilirse üç rekat kılınmış kabul edilir ve dördüncü rekat kılınır.