Ancak, tam manasıyla tevhide bağlı olmakla din sevgisi ve azameti yerleşir ve namazda lezzet ve sürur elde edilir.
Seyyidna Hazret Halifetü’l Mesihi’l Hamis Atba, 15 nisan2016’da Beytü’l Futuh Camiinde Cuma Hutbesi irşad etti. Hutbe, çeşitli dillerdeki tercümesi ile birlikte MTA’da canlı olarak yayınlandı.
Huzur-i Enver şöyle dedi: Namazların eda edilmesi ve farz oluşu hakkında Yüce Allah sık sık müminlere telkinde bulundu ve buyurdu ki insanın yaratılışının gayesi ancak ibadettir, fakat insan bu maksaddan uzaklaşmıştır. Hz. Mesih-i Mevud (as) der ki, bu asıl ve fıtri amacı bırakarak hayvanlar gibi hayatın amacını sadece yemek içmek ve uyumak zanneden insanlar, Allah’ın lütuflarından uzak kalırlar. Huzur-i Enver dedi ki, İslam bize beş vakit namazın eda edilmesini emretti. Hz. Mesih-i Mevud (as) bize ibadetlerin doğru şekillerini ve onun hikmetlerini öğretti. Sık sık cemaatinin dikkatini namaza çekti ki bizler namazın önemini anlayalım ve namazlarımızda güzellik meydana getirelim. Havanın sert oluşu veya gecenin kısa oluşu sebebiyle sabah namazında tembellik yapmak, veya işlerin meşguliyetinden dolayı öğle ve ilkindiyi cem etmek yahut hiç kılmamak, doğru değildir. Mukim olan insanların, kendi camilerine yahut namaz merkezlerine, düzenli olarak namazları eda etmeye gitmeleri gerekir. Özellikle cemaat görevlileri, çalışanlar ve vakfe zindigiler bu konuya dikkat ederseler namaz için toplanan cemaat çok iyi olabilir. Hz. Mesih-i Mevud (as) buyurur ki, namazlar bir taraftan yaratılışın maksadını elde etmek için gereklidir, diğer taraftan bizi afet ve zorluklardan da kurtarır. Kısacası çok istiğfar edin, dünya meşguliyetlerinin çokluğundan dolayı fırsatı az olan insanların herkesten daha fazla korkmaları lazım. Teheccüde özellikle kalkın ve zevk ve şevk ile eda edin. Çalışmak yüzünden, aradaki namazlarda ibtilalar gelir. Unutmayın ki Rezzak olan Allah-u Tealadır, namazı kendi vaktinde eda etmek gerekir.
Hz. Mesih-i Mevud (as) namazdan lezzet ve haz almak konusunda şöyle buyurur: Bir içkici, içki sarhoşluğu elde edemezse, keyifleninceye kadar üstüste içki kadehleri içer. Akıllı ve ermiş bir insan namaza devam etmek ve devamlı kılmak suretiyle bundan fayda elde edebilir. Namazdan lezzet elde edinceye kadar, tat alma çabasında olur ve Allah-u Teala’ya dua da eder. Nasıl ki içki içenin aklında neşelenmek varsa, o keyifi elde etmek onun maksadı ise, aynı şekilde zihnin bütün kuvvetlerinin odağı, namazın tadını almak olsun ve bir ihlas ve coşkuyla en azından içkicinin ızdırabı ve sabırsızlığı gibi bir dua ortaya çıksın ve bir yakınlık doğsun. Eğer böyle olursa ben doğrusunu söylüyorum ki kesinlikle o lezzet elde edilecektir. Sonra şöyle buyurur: İyilikler kötülükleri yok eder. İşte o iyilikleri ve lezzetleri kalbe koyarak dua edin ki sadıkların ve muhsinlerin namazı nasip olsun. İçinde bir doğruluk ruhu barındıran ve feyiz verme etkisi bulunan namaz kötülükleri uzaklaştırır. Namazın maksadı ve ruhu, içinde bir lezzet ve sevinç taşıyan duadır. Huzur-i Enver namazın çeşitli durumlarının hikmetini ve o durumlarla birlikte olması gereken etkilerinin ayrıntılarını anlattı ve namazda halimizle sözümüz bir olması gerekir buyurdu. Zahiri kıyam, rüku ve secde ile birlikte ruhta ve kalpte de aynı durum ortaya çıkması gerekir.
Hz. Mesih-i Mevud (as) şöyle buyurur: İlk olarak bir alışkanlık ve adet olarak namazı yerleştirmek ve Allah’a dönmek düşüncesi olmalı, daha sonra yavaş yavaş o vakit kendiliğinden gelecektir, yani bütün dünya lezzetlerinden ayrıldığı bir durumda insan bir nur ve lezzete varis olur. İşte namaza bu şekilde düzenli ve bağlı kalmak çok gerekli bir şeydir. Hatırınızda olsun ki Allah’tan başka şeylere yönelmek, Allah ile bağın kesilmesidir. Tevhidin fiilî göstergesinin adı namazdır. Her ne zaman birisi Allah’ın huzuruna geldiyse ve gerçek tövbe ile yöneldiyse, Allah-u Teala daima ona rahmet etti. Allah-u Teala, sizin O’nun huzuruna temiz bir kalp ile gelmenizi ister. Ben size doğrusunu söylüyorum ki Allah-u Teala’nın akıl almaz acaip kudretleri vardır ve O’nda sonsuz lütuflar ve bereketler vardır, ancak onu görmek ve elde etmek için muhabbet gözü yaratın. Eğer gerçek muhabbet olursa, Allah-u Teala çok duaları dinler ve destek olur. İşte bizim Allah-u Teala’nın hükümlerine göre hareket etmeye çabalamamız lazım ve buna uygun olarak ibadetlerimizi, namazlarımızı ve diğer farzları eda etmeye çalışmamız gerekir. Hz. Mesih-i Mevud (as) şöyle buyurur: Kul tam manasıyla tevhide teslim olmadığı müddetçe, onda din sevgisi ve azameti yerleşmez ve namazın lezzetini ve sevincini elde edemez. Kamil kulluğu öğrenmek için en iyi muallim ve en faziletli vasıta namazdır. Sözün özü namaza bağlı olun. Allah-u Teala lütfetsin ki bizim ruhumuz ve hislerimiz namazın hakkını veren olsun.
Kaynak: Roznama Alfazl, 19 Nisan 2016