5 Mart 2022
İslamabad, Birleşik Krallık, 5 Mart 2022: Saat 18.38’de, V. Halifetu’l Mesih Hazretleriaba Uluslararası Ahmedi Mimarlar ve Mühendisler Birliği’nin (IAAE) 2022 Uluslararası Sempozyumu’nun kapanış oturumu için Birleşik Krallık, İslamabad’da bulunan Masrur Salonuna geldi.
Birleşik Krallık, İslamabad’da bulunanların dışındaki diğer IAAAE üyeleri, MTA tarafından yapılan canlı akış aracılığı ile kapanış oturumuna katıldılar. Bunların arasında ABD, Kanada, Avustralya, Almanya, Hindistan, Nijerya, Tanzanya, İspanya ve İsviçre’den üyeler bulunuyordu.
Hazreti Emirü’l Müminin’inaba gelişinden sonra, Abdul Rezzak Şeyh Bey, Kuran-ı Kerim’den Nur suresi, 24-36. ayetler arasındaki bölümü tilavet etmek üzere davet edildi ve bunu İngilizce tercümesinin okunması takip etti.
Sempozyum bildirisi, sempozyum süresince IAAAE üyelerinin yaptığı canlı yayınlanan sunumlardan bahseden Rafay Zafer Bey tarafından takdim edildi. Bunlar, III. Halifetü’l Mesih Hazretlerirh tarafından başlatılan IAAAE’nin tarihi, dünya çapındaki IAAAE inşaat projeleri, keza mimarlık ve mühendislikteki yenilikler gibi konuları içeriyordu.
Hazreti Emirü’l Mümininaba salonda bulunan herkesin sesi iyi duyup duymadığını sordu. Dinleyiciler sesin zayıf olduğunu bildirince, Huzur ses ekibinden bunun iyileştirildiğinden emin olmalarını istedi.
Sıradaki konuşmacı IAAAE Avrupa Başkanı Ekrem Ahmedi Bey oldu. O, sempozyumun temasının, pandemiden ilham alan, “Zor durumlarda insanlığı, mühendislik yoluyla güçlendirmek” olduğunu bildirdi.
Ekrem Ahmedi Bey, IAAAE’nin mütevazı başlangıcından bahsetti ve III. Halifetü’l Mesih Hazretlerirh tarafından başlatılmasından, V. Halifetü’l Mesih Hazretleriaba zamanına kadar, Ahmediye Hilafeti’nin IAAAE’nin başarısı üzerindeki etkisini vurguladı
Ekrem Bey, V. Halifetü’l Mesih Hazretlerininaba – Afrika’daki yaşam deneyimine dayanarak – IAAAE’yi Afrika halkına içilebilir temiz su ve elektrik sağlamaya ısrarla davet ettiğini anlattı. Huzur’un liderliğinde IAAAE’nin şimdi, 2700’den fazla köye temiz içme suyu getirerek, 3,6 milyon kişiye hizmet sunduğunu, keza 500’den fazla köye elektrik sağlayarak, 250.000’den fazla kişinin gereksinimini karşıladığını bildirdi. Ekrem Bey, “İnsanlar artık içme suyunu, sadece kapılarının önünde değil, tam anlamıyla evlerinin içinde alabilmekteler” dedi. Pandemi esnasında, IAAAE Nijerya ve IAAAE Gana da kurulmuş oldu.
Ekrem Bey, IAAAE’nin bazı projeleri hakkında da bilgi verdi: The Water for life (Yaşam için su) projesi 2021 yılı itibariyle Afrika’da 2667 adet su tulumbasını tamamladı. IAAAE 9 Afrika ülkesinde çalışarak, yarım milyondan fazla insana yardımda bulundu. Ayrıca IAAAE, sistemlerin verimliliğini ve maliyetini artırmak üzere, örneğin güneş pili sistemleri gibi Alternatif Enerji Sistemlerinin geliştirilmesinde de, kurulmasında da yoğun bir şekilde çalıştı. Ekrem Bey resimlerle, Afrika’nın ırak yerlerindeki insanların, MTA’i izleyebildikleri için, bu sistemlerle Halifetü’l Mesih’i nasıl gördüklerini sergiledi.
Ekrem Bey ardından IAAAE’nin elektrik tedarik eden ve bir köyün insanlarının su almak için kilometrelerce yürümek zorunda kalmamasını güvence altına alan Model village (Örnek köy) projelerinden bahsetti. Ekrem Bey, aynı zamanda bu örnek köylerin, karanlıkta yolculuk ederek uzak yerlerden su almak mecburiyetinde kalmayan kadın ve çocukların korunmasını da sağladığına işaret etti. Ekrem Bey, bu örnek köyler sayesinde hayatlarının büyük ölçüde iyileştiğini gören yöre halkının büyük beğenisini de dile getirdi. Bu köylere daima bakım sağlanmakta ve güncellenmektedir.
Masrur Uluslararası Teknik Koleji, Nijerya‘da inşa edilmek üzere IAAAE Almanya Lacnası (kadın kolu) tarafından tasarlanmıştır. Ekrem Bey, bu proje için kaynağın tamamıyla IAAAE üyeleri tarafından toplanıp, söz verildiğini bildirdi. Daha sonra V. Halifetü’l Mesih Mirza Masrur Ahmed Hazretleriaba konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi.
Hazreti Emirü’l Mümininaba, yaklaşık üç yıl sonra IAAAE’nin sempozyumları için fiilen bir araya gelebildiğini kaydetti. “Umut ediyor ve duada bulunuyorum ki, etkinlik amaçlarına ulaşsın ve bütün katılımcılar için faydalı olsun.”
“Elhamdulillah, son yıllarda IAAAE bazı mükemmel işler yaptı ve insanlığa hizmetini devam ettirdi. IAAAE’nin kurulduğu zamana ve onun ilk yıllarına baktığınızda, onun faaliyetleri bugüne nazaran çok daha küçük ölçekteydi. O dönemde sıkıntı içinde yaşayanlara yardım etmeye çalıştıkları basit projelerde yer alıyorlardı.” Huzuraba buyurdu ki, IAAAE Calsa Salana’ya da, mesela çeviri sistemleri konusunda yardımcı olmuştur.
“Bu mütevazı başlangıçlardan, zamanla IAAAE’nin çalışmaları gelişip, genişlemeye başladı. Mesela bazı üyeler, Rabvah’da büyük çapta roti (bir lavaş ekmeği) üretmek üzere, roti tesislerinin geliştirilmesi üzerinde çalıştılar. Yavaş ama emin adımlarla kuruluş ilerlemeye devam etti ve faaliyetlerinin alanını Pakistan’ın ötesine genişletti. Şimdi, Allah’ın lütfuyla IAAAE, insanlığa ve Cemaat’e hizmet adına bazı çok yönlü projeler ve büyük ölçekli inşaatlar üstlendiği ve tamamladığı bir aşamaya ulaştı.”
“Örneğin, Afrika’da IAAAE, su tulumbalarını gerek bağımsız olarak gerekse de Humanity First gibi diğer kuruluşlarla işbirliği içinde kurarak veya yararlı duruma getirerek, yerel halkın su sorununa çözüm sağlamak gibi son derece faydalı çalışmalar yürütmüştür.”
Huzuraba IAAAE’nin ayrıca, “göreceli olarak kolaylık ve rahatlık sağlamak suretiyle yerel halkın yaşamına doğrudan etki eden” birçok “örnek köy” inşa ettiğini söyledi.
IAAAE’nin Örnek Köyleri ve diğer projeleri mümkün olan en düşük maliyetlerle inşa edilmiştir. “Bu konuda biliyorum ki, bazı üyeleriniz yorulmak nedir bilmeden çalıştılar ve gerekli malzemeleri mümkün mertebe ucuza temin edebilmek için yerel üreticiler ve satıcılar ile temaslar geliştirmek üzere Çin’e gittiler. IAAAE’nin kısıtlı kaynaklarının çok daha ilerilere taşınmasında önemli rol oynayan çabalarından dolayı, Yüce Allah kendilerini lütuflandırsın.”
Huzuraba, gelen son raporlara göre 9 ülkenin halkının Water for Life projesinden faydalandığını ve Afrika’daki en yoksul binlerce insanın temiz su elde edebildiğini söyledi.
Huzuraba buyurdu ki, “[…] Afrika’nın ücra kısımlarında yaşayan insanların en büyük mücadelesi, Ekrem Ahmedi Bey tarafından da bahsedildiği üzere, temiz içme suyunun eksikliğidir. Ve böylece, su sistemleri kurmak suretiyle IAAAE’nin, yoksulluk ve yoksunluktan en mustarip insanlar üzerinde gerçekten hayat değiştiren bir etkisi olmuştur. Kapılarının önünde akan temiz suyu ilk kez gördüklerinde duydukları halis mutluluk ve sevinç, gerçekten anlatılamaz.”
IAAAE Almanya ekibi hakkında konuşurken Huzuraba buyurdu ki, onlar insanların yaşamları için gerekenleri sağlamak ve onları iyileştirmek üzere bir dizi faydalı proje üstlenmişlerdir. Huzuraba, IAAAE mühendisleri ve teknisyenlerinin Afrika’nın uzak bölgelerine seyahat ettiklerini ve insanlara yardım etmek üzere itinalı bir şekilde çalıştıklarını vurguladı.
Bunu yaptıkları için, uzak köylerdeki insanlar şimdi, terbiyat ve tebliğ vasıtası olarak hizmet veren MTA International’ı seyredebiliyorlar. Huzuraba şunu da ilave etti ki, TV’lerin ve iletişim sistemlerinin kurulmasıyla, Afrika’nın yerel halkı dünyadaki gelişmeler hakkındaki bilgilerini geliştirdiler.
“Bundan dolayıdır ki, IAAAE’nin çabaları, sadece sıkıntı ve mahrumiyetlerin giderilmesine hizmet etmeyip, aynı zamanda bir eğitim ve bilgi kaynağı olarak ihtiyacı karşılamaktır. Umarım ki böyle görüntüleri ve haberleri görmek, yerel çocuklara ve gençlere mümkün olduğunca uzun süre eğitime devam etmekte ve yeni teknolojiler hakkında daha fazla bilgi edinmeleri bakımından ilham verecektir. Öyle ki, kişisel durumlarını iyileştirebilsinler ve uluslarının gelecekteki gelişimlerinde de olumlu bir rol oynayabilsinler.”
Huzuraba bunun, IAAAE’nin hizmetlerinin kalıcı bir etkiye sahip olması için ve nesillerin başarılarını çoğaltmasına yardımcı olacak yol olduğunu buyurdu.
“Yoksul ülkelerde yaşayanların refaha kavuşabilmeleri ve toplumlarını nesiller boyu rahatsız eden çaresiz yoksulluk döngüsünden kurtulabilmeleri, ancak eğitim yoluyladır.”
“Sonuçta toplumun en yoksul üyelerinin eğitiminde rol üstlenen IAAAE mensupları, onların dualarına mazhar olacaklar ve şüphe yok ki, Yüce Allah’ın da lütuf ve mükâfatlarını elde edeceklerdir” diye Huzuraba buyurdu.
Huzuraba, birkaç sene önce kendisinin, IAAAE’nin dünyanın uzak ve yoksun bölgelerine temiz su sağlamak üzere çalışması için arzusunu dile getirdiğini beyan etti.
Huzuraba şöyle buyurdu:
“Bu konuda birçok iyi çalışma yapmış olmanızdan dolayı memnunum […] Doğrusu, size Örnek Köy programı ile başlangıçta verilen işten ötesine geçtiniz.”
“Bununla beraber, şu sıralar son derece istikrarsız ve tehlikeli dönemlerden geçmekteyiz. Dolayısıyla IAAAE, mevcut koşullara göre insanlığa nasıl hizmet edebileceğini yeniden gözden geçirmeli ve değerlendirmelidir.”
“Dünyanın şu anki durumu son derece endişe verici ve korkutucudur. Özellikle de Ukrayna’da olanlar ve Rusya ile Batı arasındaki artan düşmanlık ile ilgili olarak.”
“Dünyanın çoğunun üzerine karanlık ve uğursuz bir gölge çöktü ve Allah korusun, eğer mevcut durum daha da tırmanacak olursa, sonuçlarını düşünmeye bile dayanmak mümkün değildir. Dünyanın bir felaketin eşiğinde olduğunu söylemek abartı değildir ve bir benzerini daha önce görmediğimiz bir mahvoluş ve yıkım riski bulunmaktadır.”
“Bu nedenle, şimdi IAAAE’nin insanlığa hizmet çabalarını yoğunlaştırma ve muhtemel her türlü duruma hazırlanma zamanıdır.”
Huzuraba, bazı ayrıcalıklı kimselerin, dünya savaşı beklentisiyle son teknoloji sığınaklar yaptıklarını söyledi, ancak:
“[…] Peki, insanlığın geri kalanının kaderi ne olacak?” diye Huzuraba sordu.
Huzuraba, takviye edilmiş bir sığınak sayesinde, bir Dünya Savaşı’ndan etkilenmeyecekleri yanılgısına, insanların kapılmaması gerektiğini buyurdu.
Yalnız yaşamak, akıl sağlığı ve korkulara da yol açacaktır. Bundan başka, “Bu zengin insanlar sığınaklarından çıktıklarında, hayatın tanınmayacak kadar değiştiğini görünce ne yapacaklar? Gece gündüz sırtlarını dayadıkları o fakir insanların, şimdi ölmüş bir şekilde yattıklarını gördüklerinde, ne yapacaklar?”
“Bu dikkate alındığında, zengin ya da fakir bütün insanlar anlamalıdır ki, bugün olanlar, herkesi etkileme potansiyeline sahiptir ve insanlığın geleceği ciddi risk altındadır.”
“Dünya liderlerinin doğru olanı anlamaları ve çok geç olmadan gerilimi düşürmeleri için duada bulunmamız gereken durumda, Allah korusun, böylesi korkunç koşulların ortaya çıkması halinde, toplumu yeniden inşa etmekte de öncü bir rol oynamaya hazır olmalıyız.”
“Muhakkak ki, böylesi bir savaşın kötü sonuçlarında insanlık, dünyayı parça parça yeniden inşa etme gibi devasa bir meydan okumayla karşı karşıya kalacaktır. Ve Müslüman Ahmediler olarak bu çabanın ön saflarında yer almak, bizlerin vazifemiz olacaktır.”
“Bundan dolayı bir ilk adım olarak IAAAE, yerlerinden olmuş insanların yeniden barınmaları için, gerekli imkân ve hizmetleri ihtiva eden, düşük maliyetli konutların nasıl hızla inşa edilebileceğini belirleyen ayrıntılı bir plan oluşturmalıdır.”
Huzuraba, böyle bir planın normal şartlar altında bile kullanımı bulunacağını belirtti. “Ahmedi mimarlarımız, iyi olanaklara sahip düşük maliyetli konutlar için planlar geliştirmelidir, çünkü bu, ilerleyen Cemaat’e de fayda sağlayacaktır. Aynı şekilde, camilerimizin, cemaat evlerimizin ve diğer mülklerimizin de mümkün olan en düşük maliyetle yüksek standartlarda inşa edilmesini garantiye alan ve sürdürülebilirliği akılda tutan planlar hazırlamalısınız.
“Eğer, Allah korusun, büyük ölçekli bir savaş patlak verecek olursa, bizler ancak umut ve dua edebiliriz ki, en azından bazı bölgeler, ortaya çıkan yıkım ve kargaşadan kurtulacaktır. Örneğin, Afrika ülkeleri, belirli adalar ve uzak bölgeler doğrudan etkilenmeyecek olabilirler. Bu yüzden, Batı dünyasının göreceli barış ve güvenliğine güvenmenin artık mümkün olmayacağı bir geleceğe hazır olmalıyız ve dahası insanlığın ihtiyaçlarını karşılamak için dünyanın diğer kısımlarını nasıl geliştirebileceğimizi değerlendirmeliyiz.”
Huzuraba şöyle buyurdu:
“Bizler, o az gelişmiş ülke ve bölgeleri nasıl daha güçlü hale getirebileceğimizi göz önünde tutup, derinlemesine düşünmeliyiz ki, böylece onlar da kendilerini borç prangalarından kurtarıp, onur ve şerefle ayakta durabilsinler.”
Huzuraba şöyle buyurdu. En yoksul uluslara yardım etmeliyiz ki, onlar yükselip, “dünyaya rehberlik etsinler” ve “büyük güçlerin artıkları ve sadakalarıyla” yaşamak yerine dünyanın gelecekteki gelişimi için üzerlerine düşeni yapsınlar.
Huzuraba, bunun için IAAAE’nin uzun vadeli bir vizyonla çalışması gerektiğini söyledi. Dünyanın mevcut durumu bir şekilde çözülmüş olsa bile, IAAAE ve Cemaat her zaman “geleceği planlamalı ve gelişen dünyanın konumunu yükseltmekte nasıl bir rol oynayabileceğimize bakmalıdır.”
“Sizler, bitmez tükenmez borç, yoksulluk ve sefalet batağına saplanmış ulusların, günün birinde gelişmiş ve sanayileşmiş uluslara denk şekilde yerlerini almalarına yardımcı olmayı, uzun vadeli hedefiniz olarak görmelisiniz, inşa-Allah.”
Nihayetinde Huzuraba, IAAAE tarafından Nijerya’da inşa edilen teknik kolejden bahsetti ve “Hem Nijeryalıların, hem de Afrika kıtasının her yerinden insanların bundan büyük fayda sağlayabileceğini” umduğunu söyledi. Keza (buyurdu ki) “Bu enstitü, yerel halkı kendi ayakları üzerinde durabilmeleri ve halklarının ve uluslarının ilerleme ve gelişmesinde doğrudan rol oynayabilmeleri için eğitip yetiştirmeye hizmet eden IAAAE tarafından kurulan birçok kuruluştan ilki olarak kendini göstermektedir.”
“Onların yoksulluk şartlarından ileri gelen tüm hayal kırıklıkları ve endişeleri kesin olarak ortadan kalksın. Ayrıca durumlar iyileşirse ve iyileştiğinde, dua ediyorum ki, onlar büyük güçlerin alametifarikası olan bencil yollar ve açgözlülükte ilerlemesinler.”
Huzuraba buyurdu ki, kuşkusuz zengin ve güçlü uluslar, açgözlülüklerinden dolayı “daha zayıf uluslar üzerinde egemenliklerini ilan etmeye ve başkalarının kaynaklarından haksız yere fayda elde etmek üzere çabalamaya” devam ettiler.
“Çok yazık ki bu, ister Rusya, ister Batı dünyası ya da başka büyük güçler tarafından olsun, dünya barışını parçalamakla tehdit ederek insanlığı tehlikeli bir yola sürükleyen, güç ve zenginlik uğrunda bitmeyen o özlemdir.”
“Bu sebeple hepimiz Yüce Allah’ın önünde gayretle yalvararak mevcut bu çatışmanın barışçıl bir çözümü için dua etmeliyiz.”
Huzuraba buyurdu ki, eğer savaş sebebiyle bir yıkım meydana gelecek olursa, dünyayı yeniden inşa edip iyileştirmek, Müslüman Ahmediler’in görevi olacaktır.
Halifetü’l Mesih Hazretleriaba, kimileri onun hedefleri olanak dışı diye düşünebilir dedi. Ancak Huzuraba şöyle buyurdu:
“Eğer samimi ve tam olarak kendimizi adamış olursak, kuvvetle inanıyorum ki, Yüce Allah’ın da yardımıyla, hükümetler ve dünya liderlerinin bizden yardım ve uzmanlığımızı arayacakları yetkin planlar ve büyük ölçekli projeleri geliştirmemiz mümkündür, inşa-Allah.”
Huzuraba, bütün IAAAE üyeleri için duada bulundu. O şöyle buyurdu:
“Dua ediyorum ki IAAAE, gelecek nesiller için dünyaya fayda sağlayacak daha uzun vadeli girişimleri geliştirerek, ilerlemesindeki bir sonraki aşamaya geçsin.”
Al Hakam’dan alınmıştır
Tercüme eden: Mehmet Önder