İslam'da kadın-erkek eşit midir? - Müslüman Ahmediye Cemaati

İslam’da kadın-erkek eşit midir?

Soru: Siz Kuran’da kadın ve erkeğin her şartta eşit olduğunu beyan ediyorsunuz. Ancak anladığımız kadarıyla Müslüman dünyası söz konusu olduğunda, büyük bir çoğunlukla kadınların, kesinlikle bu kadar itibar görmedikleridir. Şu ifadenin gerçek olduğu bellidir; İslam’ın öğretileri insanlık tarafından böyle yorumlanmamaktadır. Birçok Müslüman erkeğin bu konuyu doğru dürüst kabullenmemeleri hakkındaki görüşünüz nedir?

Cevap: Bu yine çok önemli bir husustur. Benim söylediğim onların eşit olmadıkları. Ancak erkeklerin hakları karşısında onların da eşit haklara sahip olduklarıdır. Bu tamamen Kuran’ın açıklamasıdır. Dolayısıyla, ilgili ayeti okuduğunuzda göreceksiniz ki, Kuran-ı Kerim buna rağmen erkeklerin bazı açılardan kadınlar üzerinde bir avantaja sahip olduklarını açıklamaktadır. Örneğin, Kuran-ı Kerim başka yerlerinde de bundan bahseder. Yani erkek daha güçlü ve kuvvetli yaratılmıştır. Bunun ötesinde erkekler, bebekleri dokuz ay karınlarında taşımak ve bakımlarını yapmak zorunda olmadıkları için de bir avantaja sahiptirler. Böyle farklılıklar bulunmaktadır.

Eşitlik bununla beraber yaratılışta değildir. Eşitlik sadece haklarla ilgili şartlardadır. Bu nedenle İslam, kadın ve erkek hakları arasında fark görmez. Ancak bu elbette ki yaratılışa bağlıdır. Allah sadece insanoğlunu nasıl yarattığını bilir. Böylece öğretinin neresinde bir farklılık görürseniz onu istisnasız, yanlışsız bulursunuz ki, bu da yaratılış farkından gelir, başka bir şeyden değil.

İslam dünyasının İslam öğretilerine göre davranmadığı konusunu içeren sorunun diğer kısmına bakarsak; daha önce açıkladığım gibi bu, dünyadaki bütün dinlerin içinde bulunduğu durumdur. Dinin dürüst, samimi ve iyi bir anlayışla yaşandığı ülkeler nerede. Din, çılgınca ve gürültüyle uçan daha yüksekteki bir uçakta uçmakta, fakat insani faaliyetlerin damarlarıyla bağlantısı yoktur. Bu ne yazık ki dünyanın her yerinde, dinin içinde bulunduğu durumdur.

Bir Öncekini Oku

İntihar saldırısı mazur görülebilir bir şey midir?

Bir Sonrakini Oku

Teravih namazı nedir?