Vacipler bir namazın gerekli olan ikinci kısmıdır. Eğer bilerek terk edilirse namaz geçerli sayılmayacaktır. Ancak eğer bilinmeyerek terk edilir ve bu hata daha sonra hatırlanırsa iki sehiv secdesi ile bu hata düzeltilebilir. Bu durumda iki sehiv secdesi yeterli sayılacak ve kaçırılmış olan vacibin tekrar edilmesi gerekli olmayacaktır. Namazın vacipleri şunlardır:
1- Farz, sünnet veya nafile namazların ilk iki rekatında Fatiha suresini okuduktan sonra Kuran-ı Kerim’in belli bir kısmını okumak vaciptir.
2- Rükudan sonra ayakta düzgün durmak vaciptir. Buna “Kavme” denir. Kıyamın farz olduğu gibi kavme de vaciptir.
3- Cilse, yani iki secde arasında oturmak da vaciptir.
4- İlk iki rekattan sonra oturmak vaciptir. Buna kade denilir. Namazda son oturuşa Kade-i Ahire denildiğini de unutmayalım.
5- Kade’de “Teşehhüd” yani “Ettehiyyatü lillahi”yi okumak vaciptir.
6- İmamın sabah, akşam, yatsı, Cuma ve Bayram namazlarında yüksek sesle; öğle ve ikindi namazlarında da sessizce içten Fatiha suresi ile Kuran-ı Kerim’in (küçük bir sureye eşit) ayetlerini okuması da vaciptir.
7- Namazın farz ile vaciplerini sırasıyla eda etmek yani “Tertib” de vaciptir.
8- “Tadil-i Erkan” yani namazın bütün hareketlerinin hakkını vererek, vakar ile yerine getirmek ve alelacele namaz kılmamak da vaciptir. Diğer bir ifade ile namazı, aceleye getirmeden ve ciddi olarak tam bir dikkatle eda etmemiz gerekir.
9- Namaz tamamlandığı zaman, sonunda selam verilir. Selam verirken yüzü sağa ve sola çevirmek vaciptir.
10- İmamın “Tekbir-i Tahrime”yi yüksek sesle söylemesi de vaciptir.