İslam'ın Günaha Bakışı Nasıldır? - Müslüman Ahmediye Cemaati

İslam’ın Günaha Bakışı Nasıldır?

Soru: İslam’ın günaha bakışı nasıldır? Cennete gidenlerle Cehenneme gidenlerin arasındaki çizgi nasıl çizilmektedir?

Cevap: Allah (c.c.) ile insan arasındaki günah ve affetme ilişkisi, iki insan arasındaki ilişki gibidir. Bu, günlük yaşamda çocuklarınızın size ve ev düzenine karşı işledikleri kabahatler gibidir. Hangi anlamda bu böyledir? Şöyle ki, siz her şeyi onlardan daha iyi bilirsiniz. Eninde sonunda siz, onların işledikleri kabahatlerin, onlar için yanlış olduğunu anlarsınız ve onlar bazen affedilirler bazen de affedilmezler. Bazen öyle olur ki yapılan kabahatin sonucu olarak kendiliğinden cezalanırlar. (etki – tepki zinciri ile.) Örneğin, ateşin parlaklığına kapılan bir çocuk, annesi onu engelleyemeden yanlışlıkla elini ateşin içine sokar ve eli yanar.

Bu yüzden, bazen doğrudan ve anında günaha bağlı olan, günah ve cezanın doğası budur. Dünyanın bazı gelişmiş ülkelerindeki yozlaşma geçmişi gözlendiğinde, şaşırtıcı bir şekilde her yozlaşma döneminden sonra doğal cezalandırma dalgasının geldiği görülür. Çok önceleri belsoğukluğu, frengi, sekse bağlı herpes ve sonraları AIDS. Kısacası, etki-tepki sistemini yarattığı için Allah’ın (c.c.) affetmediğini nasıl söyleyebiliriz. Böylece günahın, sadece Allah’la (c.c.) ilgisi varmış gibi, dar bir terim olarak anlaşılmaması gerekir. Günah herhangi bir durumda her türlü kötü davranıştır. Bazen cezalandırılır ve bazen hemen ve doğrudan cezalandırılmaz. Bu tespitine bağlıdır ve bazen affetme düzelmeyi teşvik ettiğinden affedilir ve bazen de affedilmez çünkü affetme suça teşvik eder. Daha önemlisi, affederek başkalarının haklarını gasp edebilirsiniz. Affetmenin düzelmeye sebep olduğunu belirten, Kuran’da söz edildiği gibi, bu affetme ve cezalandırmanın temelidir. Adam öldürmenin olağan olduğu bir toplumda ölüm cezasının ülkenin yasal sisteminden kaldırılması, bu toplumda adam öldürmeyi teşvik eden affetme şeklidir.

Avrupa ülkelerinde suç verilerini inceliyorum ve siz de benimle aynı fikirde olacaksınız çünkü ben, gerçeklerden bahsediyorum. Hükümetler bazı suçlara karşı ılımlı davrandığı oranda o suçları beslemiştir. Kuran, suçu değil ıslahı teşvik edecek şekilde affedenlerin Allah (c.c.) tarafından mükâfatlandırılacağını belirtmiştir. Bu evinizde de aynen böyledir. Diğer çocuklara sürekli zarar veren bir çocuğu, sonsuz bir şekilde her seferinde affeder misiniz? Bu imkânsız bir şey ama olduğunu düşünün. Bu durumda diğer çocuklara acımasızca ama suçluya karşı şefkatli davranmış olursunuz. Böyle bir çocuğun kardeşlerine vermiş olduğu eziyetten sorumlu olursunuz. Günahın felsefesini kendi tecrübelerinizle anlamaya çalışmalısınız. Aklınız ve sağduyunuz, bunun Allah ile ilişkisini size açıklayacaktır. Bu ilişkiyi yönetebilecek başka felsefe yoktur.

Bir Öncekini Oku

Reenkarnasyon Hakkındaki İslami Görüş Nedir?

Bir Sonrakini Oku

Hz İsa (a.s.) Nasıl Babasız Doğdu?