Daha önceki Ramazanlarda ne salih amel işlemişsek, hangi takvayı edinmişsek ve hangi makama erişmişsek manevi makama, bundan istifade etmeliyiz. Bu Ramazan ayında kendimizi incelemeliyiz, biz geçen Ramazanda hangi makama erişmişsek bu Ramazanda da o makam bizde devam etmekte midir yoksa bizden uzaklaşmış mıdır?
Eğer biz eski makamımızdan bile uzaklaşmışsak o zaman bu Ramazanın bize ne bereketi kalmıştır. Allah-u Teâlâ “Siz bu belli günlerde oruç tutarsanız iyi davranışlarda bulununuz, sâlih amel yapınız ki Allah-u Teâlâ’ya yakınlık kazanasınız.” der, eğer sizde hiçbir değişiklik olmazsa biz takvayı edindik diyebilir misiniz?
Yüzde yüz gerçek olan bir şey vardır ki Allah-u Teâlâ’nın sözleri hiçbir zaman yanlış değildir, insan yanlıştır insan yanlışlığı yapar. Bu nedenle kesin olan ne varsa orada bizde eksiklikler, zayıflıklar vardır. Ya biz bu Ramazandan ve geçmiş Ramazanlardan faydalanmamışızdır veya biz geçici olarak bir iyilik edinmişizdir ondan sonra zaman geçince biz bunlardan vazgeçmişiz ve uzaklaşmışızdır.
Hâlbuki durum ne olmalıdır?
Son Ramazanda edindiğimiz takvanın standardı daha da gelişmeli ve bu içinde bulunduğumuz Ramazan’da bizim takvamız salih amelde daha da ilerlememize yardım etmeli ve takvanın gelecek basamaklarını bize göstermelidir. Onun içindir ki oruç tutanlar ve kendilerinde büyük değişiklikleri yaratanlar, takvayı edinenler ve bunu hayatlarının bir parçası haline getirenler, işte bu insanlar talihli insanlardır ve bu talihli insanların adımları daha da ileriye gitmektedir. Fakat bütün bunları unutanlar veya hiçbir şey elde etmeyenler bunun üzerinde düşünmelidirler. Oruç bize ne fayda sağlamıştır, eğer bize hiçbir şey sağlamamışsa o zaman bunu yapmanın faydası nedir?
Ne gibi hatalar yapmışsak onlar için Allah-u Teâlâ’dan af dilemeli ve kendimizi düzeltmeliyiz. Ve öyle bir söz vermeliyiz ki:
“Ey Allah’ım! Lütfen benim geçmiş günahlarımı bağışla ve bu Ramazan artık benim salih ameller yapmamı bana nasip eyle Yarabbi. Ve beni sana yaklaştıran amelleri yapmamı nasip et ve bu Ramazanın nimetiyle beni nimetlendir ve daima takvayı takip etmemi ve onu kendime edinmemi nasip eyle” diye dua etmeliyiz.
Eğer biz bu şekilde dua edersek ve kendimizi bunun ışığında inceleyip kontrol edersek salih amellere yöneliriz ve Allah-u Teâlâ’nın emretmiş olduğu iyi amellere döner ve kötülükleri bırakırız. Allah-u Teâlâ kötülükleri bize yasaklamıştır. Biz Allah-u Teâlâ’ya olan görevimizi ve onun yaratıklarına olan görevimizi yerine getirmeliyiz. Aksi halde orucumuza gerçek bir oruç diyemeyiz. Bu, açlıktan susuz kalmaktan eziyet çekmekten başka bir şey olmaz. Sabahtan akşama kadar hiçbir şey yememekten başka bir şey olmaz.
Bunun içindir ki Allah-u Teâlâ “lealleküm tettekûn” yani, “böylece takva sahibi olasınız” buyurmuştur. Biz ancak bu talimatları takip ettiğimizde ve dindarlıkta salih amelde daha ileriye gittiğimizde bu gerçekleşir Ramazan ayında. Çünkü bu salih amellerden dolayı daha fazla mükâfat verir Allah-u Teâlâ. Onun içindir ki Resulüllah (sav) bir hadis-i Şerifte; Allah-u Teâlâ şöyle der
“Oruç benim içindir ve onun mükâfatını ancak ben veririm. “
Allah-u Teâlâ nasihatlerden istifade etmeyi ve ona göre kendimizi düzeltmeyi hepimize nasip etsin.
Allah-u Teâlâ’nın gösterdiği yolda ilkönce insanoğlu gayret göstermelidir. Allah’ın ibadet edenlere verdiği ilk sorumluluk; eğer benim kulum bana bir adım yaklaşırsa ben ona on adım yaklaşırım demişti. Eğer kullarım bana yürürse ben onlara koşarım demişti. İşte bu nedenle Mümin daima düşünmelidir, üzülmelidir; Allah’ın rızasını kazanmak için takvayı edinmek için ben sevgili Rabbime gideyim öyle gideyim ki böyle bir ibadeti yapan kişiye Allah-u Teâlâ daha da çabuk yaklaşacaktır ve özellikle Ramazan ayında koşarak yaklaşacaktır. Böyle bir kişiyi kendi koruması altına alacaktır.
Hz. Ebu Mesud Buhari’nin bildirdiğine göre Ramazanın başlangıcından sonra Resulüllah (sav)’in şöyle dediğini duydum:
“Eğer insanlar Ramazanın nimetini bilselerdi benim sahabelerim bütün yıl boyunca oruç tutmak isterlerdi.” İçlerinden birisi:
“Ey Allah’ın Resulü! Lütfen bize Ramazanın nimetlerini anlatır mısınız?” dedi.
Resulü Ekrem (sav):
“İnsanoğlu için Allah-u Teâlâ’nın rahmet rüzgârları Allah-u Teâlâ’nın tahtının altından eser.”
İşte bu nimet rüzgârları Allah-u Teâlâ’nın ibadet eden kullarına fayda sağlar. O nimetler, kendilerinde değişiklik meydana getirmeye ve takvayı kazanmaya karar verenlere verilir. Bu rüzgârlar onları Allah-u Teâlâ’ya doğru uçurur ve onları Allah’a götürür. Bütün yıl cennet süslenmektedir. O nimet öyle hiçbir şey yapmadan kazanılamaz. Kişi Ramazan boyunca hazırlanmalıdır. Allah-u Teâlâ yıl boyunca cennetini hazırlamaktadır. Benim kullarım ibadet edecekler oruç tutacaklar ve salih amel işleyecekler ben de onları affedeceğim diye. Bizim de kalbimizi değiştirmemiz lazımdır ve Allah-u Teâlâ’nın bizim için yarattığı fırsatlara göre kalbimizi değiştirmeli ondan istifade etmeliyiz.
Ramazanın daha birçok büyük nimetleri vardır diğer hadislerde belirtilen. Bu da göstermektedir ki Allah kendi “ibadürrahman” kullarını Ramazanda nasıl mükâfatlandırmak istemektedir. Bu ibadet edenlerin de işidir, adımlarınızı Allah-u Teâlâ’ya doğru atınız ve kendinizde takvayı geliştiriniz. Eğer Allah-u Teâlâ’nın emirlerini gözönünde tutarak oruç tutarsak o zaman oruç tutmakla Allah-u Teâlâ’nın nimetlerine sahip olacaksınız.
Hz. Selman (ra)’ın bildirdiğine göre Resulullah (s.a.v.) Şaban’ın son gününde bize hitap etti:
“Ey insanlar! Büyük bir ay gelmektedir, onun içinde öyle bir gece vardır ki o sizin bütün hayatınızdan daha nimetlidir.”
Gece ibadet yaptığınızda nafile namaz kıldığınızda Allah-u Teâlâ’nın istediklerini kendinizde edinirseniz ve diğer görevleri de yerine getirirseniz: işte böyle bir kişi bu mübarek ayda bir salih amel işlerse sanki yetmiş farzını yerine getirmiş gibi olacaktır. Ramazan ayı sabır ayıdır. Sabrın neticesi cennettir. Kardeşlik yaratmak bu ayda gereklidir. İnsanın rızkı bu şekilde nimetlenir. Bu nimetler o kadar çoktur ki, Allah-u Teâlâ’nın talimatına göre oruç tutulursa ve O’nun rızasını kazanmak isterseniz salih amel işleyiniz ve Allah’ın peygamberinin bize müjde verdiği gibi, eğer davranışlarınızı bu niyetle yaparsanız Allah-u Teâlâ bu davranışları boşa harcamayacaktır. Size bunun öyle mükâfatını verecektir ki bunu hayal bile edemezsiniz. Bir salih amelin mükâfatı ile siz sanki bütün farzlarınızı bütün sorumluluklarınızı yerine getirmişsiniz gibi mükâfatlandırılırsınız. Ramazan ayında takvayı takip ederek bir sorumluluğun yerine getirilmesi sanki yetmiş kere sorumluluğun yerine getirilmesi gibidir. İşte bu Allah-u Teâlâ Ramazan ayında mükâfatları nasıl artırır onu göstermektedir. Bu günlerde yapılan her iyilik yetmiş iyiliğe bedeldir. Unutmayınız ki bütün bunları, iyilikleri yalnızca Allah’ın rızasını kazanmak için yaptığımızda kazanabiliriz.